Non-binair

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

‘Ik heb een nieuwe term geleerd’, zei hij. ‘In een artikel in de krant die ik onlangs las.’
‘Non-binair. Daar kan je over schrijven in je blog vanavond.’

Dat ik dan eerst wat opzoekwerk zou moeten doen. Vaneigens!
Ik had de term zelf nog nooit gehoord…

De eerste site die ik vond leek me meteen een plek waar de informatie me gedegen leek. Ik ga de link dan ook meegeven. Er staan ook een aantal bronnen bij.

Want wie ben ik om over een thema te schrijven waar ik niets van afweet?
Ik kan ten hoogste een poging doen me in te beelden hoe het is een stempel te krijgen waar je je niet ‘thuis’ bij voelt. Maar heb je dat niet altijd van zodra bepaalde eigenschappen een ‘naam’ krijgen?

Wil ik als ‘vrouw’ aangeduid worden als ik in een mannenwereld een job ambieer waar quota gelden bij de aanwerving? Of wil ik op basis van mijn expertise aangeduid en aangeworven worden?

Wil jij op je kenmerk als ‘man’ aangesproken worden als je afspreekt met een ‘single vrouw’, of verkies je het genderneutrale begrip vriend(schap)?

Mogen ze je ‘psychiatrisch patiënt’ noemen als je psychofarmaca neemt, zelfs al heb je epilepsie? Of is die term enkel dan van toepassing als je geen andere rollen meer opneemt? Je in die term wentelt als het ware?

Ik weet het ook allemaal niet.
Het is niet zwart-wit. Eén-nul. Groen-Rood.
Het is regenboog. Yin-Yang. Contextgebonden meestal.

Mij persoonlijk kunnen stempels niet zo raken. Alhoewel ik de term ‘ervaringsdeskundige’ liever niet hoor. Vind dat woord niet alleen taalkundig een gedrocht, het is ook nietszeggend.

‘Hersteldeskundige’ vind ik interessanter. Omdat herstel net als milieu een dynamisch gegeven is. Als je deskundig bent in een dynamisch gegeven, betekent dat dat je procesmatig kan ingrijpen volgens de noden van de situatie.

Dat je grenzen kan stellen als mensen je grenzen steeds neigen te overschrijden. Dat je de taal hanteert van de mensen die je iets duidelijk wil maken. Dat je van mens tot mens het gesprek aangaat en wederzijdse groei als norm hanteert.

Maar wijk ik af? Geen kat hier die me hier en nu op de vingers tikt. Dan doen we maar wat we denken dat goed is…

Daarstraks dacht ik nog dat ‘non-binair’ gewoon ‘decimaal’ was.
Intussen weet ik al wat beter.

Dus merci daar, voor de tip.
Dank voor het lezen.
En nu oogjes toe en snaveltjes dicht.

🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.