Coping

Photo by Ahmad Odeh on Unsplash

Soms zorgt de simpele bewustwording dat je niet de enige bent die iets meemaakt, voor troost.

Misschien moet dit blogbericht niet langer zijn dan deze eerste zin hierboven. Moet die een beetje doordringen om tot het besef te komen dat je er niet alleen voor staat, waar je ook voor staat. Kan de wetenschap van samen te strijden je net tot actie aanzetten. Al is het maar een zoekactie naar een verhaal dat op het jouwe lijkt met hopelijk een les die daaruit meegenomen kan worden.

Als je bepaalde ervaringen aan vrienden of familie vertelt, krijg je de meest diverse reacties. Van ongeloof tot medeleven tot goedbedoeld advies.
De mooiste reactie kreeg ik onlangs van een vriend die mijn verhaal aanhoorde en er helemaal niet inhoudelijk op inging. Hij liet het gewoon allemaal binnenkomen. Hij bleef bij het gevoel dat ik uitgesproken had en herhaalde dat toen hij ons onderonsje enkele uren nadien een tweede keer afrondde met een lieve sms.
Mooi was dat. Ik wist me gekoesterd door zijn attente gebaar.

Ik vraag me eigenlijk af of er veel mensen in staat zijn troost te bieden aan hun medemens. Of troost niet iets is dat je beter in andere dingen zoekt dan in mensen die je niet altijd omringen. In boeken, spreuken, een knuffel. Een beeld, een liedje of een wandeling met de hond die op je aangewezen is.

Wat is er nodig om troost te vinden?
Dat je gevoel zich gehoord weet.

Kunst kan dat ook doen. Een mooi schilderij, beeld of gedicht dat je weet te raken.
De juiste foto op het juiste moment.
Een herinnering aan een fijn moment. Een beeld dat de essentie van geborgenheid vat.

Zolang je maar niet het gevoel overhoudt dat je de enige bent in je situatie.

Als hij een gevoel van geborgenheid kan weten te incorporeren, dan kan een mens in mijn ogen veel aan. En verder is dansen met het gevoel dat zich aandient of erop surfen, als dat een sport is die je beter ligt, een goede strategie. Er tegen vechten of het negeren niet.
Vechten maakt het gevoel alleen maar koppiger en moeilijker te hanteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.