Dansen

Photo by Gavin Biesheuvel on Unsplash

Het is weer zover.
Zit ik te broeden op woorden om aan dit net nog lege scherm toe te vertrouwen en komen ze niet. Dan neem ik een paar boeken vast om de inspiratie aan te wakkeren en kom ik tot het besluit: ‘laat ik beginnen aan het eind van mijn Latijn met wat aandacht voor mijn gevoel.’

Zodoende.

Ik lees in een boekje van Geertje Couwenbergh over het woord ‘Drala’.
Ze schrijft: ‘Drala is een onzichtbare en ongrijpbare kracht, zoals liefde. Drala komt tot leven wanneer je je aandacht aan iets of iemand geeft.’

Misschien moet dit even doordringen maar ik lees intussen in een ander boekje, van Paulo Coelho dit keer en neem eruit mee: als je wil weten of een naaste te vertrouwen is, moet je hem zien door de ogen van een kind.

En van de juf uit de schrijfles neem ik mee: er zijn twee emoties: liefde en angst.
Al de rest zijn afgeleiden.

Kinderen geven meestal hun volle aandacht aan iets. Misschien zeer kortstondig, maar zeer zeker vol van aandacht. Dan zie je hoe die ogen zich in iets vasthaken en volledig trachten op te slorpen wat er te vatten valt.
Ken ik dat al?
Heb ik er goeie ervaringen mee?
Kruip ik in mijn schulp of reik ik uit?

Elke nieuwe ervaring zal maken of hun angst gevoed wordt of hun liefde, hun drala.
Of ze ook verder vertrouwen zullen gaan leven.

Ik heb op een bepaald moment in mijn leven de keuze gemaakt om als pseudoniem ‘Fiducia’ te kiezen. Het Italiaanse woord voor ‘vertrouwen’. Ik heb een sterk vermoeden maar een niet even sterke herinnering dat ik dat woord op dat moment nodig had. Omdat ik op het spectrum tussen angst en liefde ergens dicht tegen angst aanleunde. Vermoed ik. Wellicht vanwege een te groot wantrouwen teweeggebracht door diverse levenservaringen die me overspoelden.

Vasthouden deed ik ook. Waar ik nu veel meer de neiging heb om te aanvaarden wat is en de keuze te maken voor een andere verstandhouding met ‘het probleem’.

Van ‘Ja, maar‘ … naar ‘Ja, en.’
Loshouden hoe het leven zich aandient.

Niet dat het altijd lukt.
Maar voldoende aandacht geven aan waar mijn Drala-niveau zich bevindt en haar geven wat ze nodig heeft, voedt wellicht mijn (veer)kracht.

Maar klopt dat allemaal wel?
Loshouden…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.