Ons publiek

Photo by Juliane Liebermann on Unsplash

“Kent ons publiek de betekenis van het woord ‘acroniem’ wel?” vroeg ze. En ze stelde voor het te veranderen in ‘afkorting’.

Ik heb er niet moeilijk over gedaan, maar achteraf vroeg ik me toch wel af hoe ver we moeten gaan in vereenvoudigen. Als er een vierletterwoord staat met de vermelding dat het een acroniem is voor de uitdrukking die erop volgt, is een beetje nieuwsgierige lezer dan niet in staat de betekenis van het woord acroniem eruit af te leiden, eventueel met wat hulp van vetgedrukte beginletters in de uitdrukking?

En meer dan dat, zou dat niet tot een mini ‘aha-erlebnis’ kunnen leiden omdat de lezer er een nieuw woord heeft bijgeleerd?

Dat is dus een vraag die me bezighoudt.
Mag ik binnenkort ook ‘wat me bezigHOUT’ schrijven omdat die -dt toch ook niet echt uitmaakt in de conversatie en menigeen alleen maar hoofdbrekens bezorgt?
Retorische vraag trouwens. Weer zo┬┤n raar woord. ­čśë

Bezighout. Misschien is dat hout met houtworm erin…Of hout dat werkt aan de wederopbouw van het Amazonewout. Amazonewoud. Of hoeveel er straks van over blijft. Rest. Rust…

Ook dat soort vragen houdt me bezig.

Iemand zei me eens dat ik moet blijven wie ik ben maar misschien een beetje minder moet denken. Ik kan mijn denken wel uitschakelen, daar niet van. Maar niet denken aan dingen die er volgens mij wel toe doen is dat niet net zoveel als onverschillig worden?

Ook dat is een vraag. Onverschillig – onsommelig – ondelig – onproductief…

Ik dwaal een beetje wiskundig af.
Onze lezers houden niet van dit soort vreemde bokkensprongen.
Is het niet, Fiducia?!

2 antwoorden op “Ons publiek”

  1. Bokkesprongen? Oh, ik wel hoor. Ik weet niet of ik het er inhoudelijk altijd mee eens ben, maar taalkundige sprongen van welk hoefdier dan ook kunnen me niet gek genoeg zijn. (Wisd je trouwens dat ook Nijlpaarden tot de hoefdieren gerekent worden?)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.