Ecoïsme

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Eind november 2018 schreef ik een bericht aan Bleri Lleshi naar aanleiding van zijn artikel van 21 november 2018 op https://www.r-evolutie.be, over ‘dat we moeten beseffen dat we niet machteloos zijn en tot veel meer in staat zijn dan we denken.

In september had ik mijn allereerste filosofiecafé bijgewoond en ik linkte deze ervaring aan het artikel.

Dus schreef ik hem o.a.:
‘(…) Onlangs woonde ik voor het eerst in mijn leven een filo-café bij, over ‘altruïsme’. En of dat wel bestaat.
Ik ben lang stil gebleven omdat ik niet echt vertrouwd ben met filosoferen, maar heb op een bepaald moment wel gevraagd of ik een nieuw woord mocht introduceren: ‘ecoïsme’. Naar mijn aanvoelen gaat dat buiten het belang van ik en wij, ook nog over de noden van moeder aarde.

Ik ben zelf iemand die fluistert, sociale media kan/wil ik qua energie niet hanteren.
Via deze weg wou ik dit delen. Misschien mag ‘mijn woordcreatie’ u inspireren, misschien ook niet.

Alleszins veel succes nog met uw mooie werk.
Warme groet,
…’

En hij schreef me dit terug: ‘ik ga je woord onthouden’.

Vandaag heb ik een nieuwe footer gemaakt voor mijn privé-mail.
Die bevat nu niet meer ‘Let me fall if I must. The one I will become will catch me. (Baal Shem Tov – Gratefulness.org)’

maar in plaats daarvan:
‘Ecoïsme: levenshouding
van iemand die het belang en welzijn van het grotere geheel op het oog heeft
(Fiducia Caro)’

Ziezo. En nu ik vandaag het ontstaansmoment van dit woord hier heb neergeschreven, is het helemaal duidelijk dat ik de officiële uitvinder ben van het woord ‘ecoïsme’ 🙂
En aangezien ik de gifteconomie heel hoog in het vaandel draag, waar u hier wat meer informatie over vindt, hoop ik dat niemand me nu vraagt of hij/zij het woord ecoïsme vrij mag gebruiken.

Maar dat ik het gewoon al eens mag oppikken op de trein, omdat mensen het op hun schermpje zien verschijnen en ze elkaar allemaal tegelijk beginnen aanspreken met de vraag of de ander weet wat het is. Dringend. Omdat het bericht de boodschap bevatte dat als de lezer binnen de vijf minuten niet reageert  met de betekenis van het woord ‘ecoïsme’, zijn of haar toegang tot het internet permanent wordt onderbroken. Of minstens zo permanent als de treinrit duurt. Zodat ze hun gesprek met de reisgenoten moeten verderzetten, stel u voor…en zo misschien nóg wat nieuwe woorden leren.

Enfin, ik ben weer aan het freewheelen.

Nochtans moet ik mijn huisarts bellen voor de resultaten van het bloedonderzoek van gisteren. Ben er wel benieuwd naar. Vandaag voel ik me alleszins heel anders. Daarstraks leek ook dat mijn schildklier kleiner was, maar intussen lijkt me dat een illusie te zijn. Vermoeidheid zit ook nog heel diep, voel ik als ik de ruimte neem om te voelen. Maar inspiratie is opnieuw mijn bondgenoot. En dan kan ik veel aan…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.