Storytelling

Photo by Kevin Erdvig on Unsplash

De opdracht bestond erin om een verhaal te brouwen. Door als hoofdpersonage een pluchen beest uit te kiezen en een kaart met abstracte figuur te trekken uit de stapel. Die kon als inspiratie dienen. Een partner uit te kiezen ook met wie we nog niet hadden samengewerkt. Ik maakte oogcontact en de jongeman aan de overkant van de ruimte gaf via een hoofdknik aan dat hij wilde samenwerken.
Eerst elk afzonderlijk aan de slag. En daarna moesten we zorgen dat de twee verhalen geïntegreerd geraakten.

De naam van het dier dat ik uitzocht bleek een ‘bilby’. Alle beesten waren Australische lookalikes. Ik had nooit eerder van een bilby gehoord. De kaart die ik droeg was bevreemdend en bijzonder tegelijk. Wat onaards.

Mijn compagnon troonde me mee naar een rode lederen tweezit om in alle gezelligheid aan de slag te gaan.
Wat was het lang geleden dat ik een verhaal in elkaar bokste.
Maar wat vond ik er snel weer plezier in.

Mijn Bilby was de jongste van negen kinderen en moest altijd vroeg gaan slapen. Maar vaak lag hij nog wakker als de vier broers en vier zussen ook hun bedje opzochten.
Wat wou hij graag de maan eens zien in het echt. Maar hij mocht zo laat niet meer alleen op stap en mama en papa bilby namen niet de tijd hem mee op avontuur te nemen.
Dus op een dag, toen hij alle broers en zussen bilby zachtjes hoorde ronken, sloop hij zijn bedje uit, trippelde naar de voordeur en vertrok op avontuur. Zijn hartje bonsde. Het was erg donker en de nacht liet haar geluiden vrij. De hemel stond vol lichtjes en daar, boven het bos, zweefde een bijna perfect ronde, grote witte bol. Dat moest de maan zijn. Onze bilby zette zich neer en bleef maar naar dat mooie licht staren. Wel vier uur gleden voorbij vooraleer hij zachtjes weer opstond en met een tevreden hart huiswaarts keerde.
Zachtjes duwde hij de deur van het huisje weer open, stond nog even stil als om afscheid te nemen van de maan en zijn avontuur en kroop tevreden terug in bed. Niemand heeft ooit zijn avontuur ontdekt.

Tot het verhaal van dat andere Australische beest zijn weg kruiste: de ‘cattle dog’. Hij was thuisloos. In Brussel. Vond nauwelijks iets te eten en andere wezens lieten hem links liggen of vernederden hem.

In onze gezamenlijke creatie vond bilby de cattle dog in zijn zoektocht naar de maan. Ze hebben elkaar besnuffeld. De cattle dog heeft getoond waar de maan zich bevond en ze hebben in een vriendschappelijke omhelzing samen naar die magisch bol gestaard. Bilby heeft cattle dog meegenomen naar huis, doggieboy heeft daar eerst zijn buik goed vol gegeten en ze zijn tenslotte elk aan een uiteinde in het bed van bilby gekropen en hebben allebei hun nacht vol dromen uitgeslapen.

Pas na deze uitwisseling hebben mijn negentienjarige Kosovaarse compagnon en ik wat uitgewisseld over onze niet-virtuele werelden.
Hij was verrast over mijn leeftijd.
Hij is even oud als mijn jongste en studeert momenteel in Düsseldorf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.