Expositie

aaina-sharma-323673

Photo by Aaina Sharma on Unsplash

Het was me iets te veel animo op de bank achter me, waar net twee studenten waren komen zitten. Dus pakte ik mijn spullen bij elkaar en liep naar voor in de trein tot ik een plekje vond in de rijrichting, op een tweezit. Het was er fijn in alle stille eenvoud.

Ik nestelde me tegen het raam, uitgeput en klaar om het landschap en de bewegingen in me op te nemen. Dat is waar genieten voor me. Het kabbelen der dingen.

Een vriendin kwam in mijn bewustzijn en ik besloot haar een sms te sturen. Dus reikte ik naar mijn handtas die rond mijn schouders hing en rechts op de bank rustte, opende de rits en haalde er mijn smartphone uit.
Mijn blikveld ving de vrouw aan de overkant van het gangpad. Ze keek vol aandacht naar me met een boekje op haar schoot.
Ik keek even terug om haar beweegreden te vatten.
Ze was me aan het schetsen. Even glimlachte ik naar haar en keek toen weer uit het raam.

Stuurde het berichtje naar mijn vriendin. Kreeg prompt een antwoord. Stuurde een grapje terug. Tussendoor gleed het landschap mijn aandacht binnen en voelde ik een glimlach om mijn mond krullen.
Ze was me aan het tekenen.
Ik keek nog eens haar richting uit en lachte volmondig mijn toestemming.
Ze glimlachte zelfzeker terug, alsof ze het wist. Ze had mijn permissie. Liever een mooie schets van me gecreëerd na grondige observatie dan een momentopname van iemand die me snel vangt op foto en daarmee denkt dat hij mijn essentie kan vatten.

Ik poseerde niet, maar was me de verdere rit van de trein wel bewust dat ik in haar aandachtszone zat. Op een gegeven moment was de nieuwsgierigheid te groot en heb ik toch gevraagd of ik later het resultaat mocht zien. Ze reikte me haar boekje aan. Ik was haar eerste tekening in een verder leeg boekje. De eerste van een nieuwe reeks voor een expositie.
Vond mezelf er een beetje oud uitzien maar dat deerde me niet. Elk lijntje, kort of korter, was met vaste hand en waarheid neergezet.

We hebben de rest van mijn rit gepraat. Over kunst. Over haar exposities in binnen- en buitenland. Over het hoofd boven water houden als kunstenaar.
Over Wisper en mijn blogbericht over de wisper-express.
Over samenhuizen. Ziek zijn. En doorgaan.
En iets professioneel aanpakken en de neveneffecten daarvan.

Ik heb haar kaartje met een uitnodiging voor haar expositie in het MUHKA in het voorjaar.
Een vriendin met wie ik vanmiddag lunchte gaat met me mee.
Een tweede vriendin vraag ik nog, maar zie ik ook volmondig ja knikken.

Uitstap. Check!

Maar zover zijn we nog niet. Eerst maar een ferme namiddagdut op mijn eerste dag van het weekend. Dat het me deugd mag doen.

2 antwoorden op “Expositie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.