Hersteldeskundige. Huh?!

Ik noem mezelf hersteldeskundige, omdat ik in de achttien jaar ervaring in leven met psychische kwetsbaarheid deskundig ben geworden in herstellen. Waar onder herstellen in mijn geval moet verstaan worden uit een situatie van diepe somberheid, onredelijke angst, wilde bevlogenheid of intense vermoeidheid terugkomen naar een evenwicht waar ik gewoon kan ‘zijn’. Zonder mijn best te moeten doen om de situatie bij te sturen. Ik huil terwijl ik dit schrijf. Omdat ‘mijn’ herstellen zo verdomd vermoeiend is. Misschien omdat het zich in cycli van pakweg twaalf dagen herhaalt.

Permanente mentale alertheid om die eerste signalen op te vangen. Slaan mijn gedachten niet op de vlucht, is mijn lichaam niet te gespannen, klopt mijn hart niet te snel, heb ik weer doodsgedachten, en hoe vaak en hoe planmatig dan. Ben ik onredelijk waar het veiligheid betreft? Vooral naar de kinderen toe. Mezelf inperken om geen angst te moeten ervaren heeft op lange termijn niet zo´n grote consequenties als de vrijheid van mijn kinderen inperken.

Neen, hersteld ben ik niet. En ik streef dat ook niet na.
Mijn psychotherapeute meldde me een poosje geleden parmantig dat ze me zou leren surfen op de golven van mijn ziektebeeld. Ik denk dat dat mijn proces wel goed omschrijft.
Ik surf, op een verdomd woelige zee. In een intussen bijzonder woelige wereld, die evenzeer mijn gevoelige sensoren binnendringt en aandacht opeist. En dan bestaat de oefening erin om de binnen- en buitenwereld op elkaar af te stemmen zonder mezelf te verliezen.

Misschien moet ik me maar surfdeskundige noemen. En lesgeven over hoe je dat doet, droog blijven in stormweer op zee.

Ach, als ik dan toch zou mogen dromen, zou ik ervoor gaan om ‘geheeld’ te zijn. In de zin van één met mijn omgeving. Zonder bijsturen. Zonder kompas. Gewoon varen.

Zalig idee. Even op verder surfen…

Eén antwoord op “Hersteldeskundige. Huh?!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.